Sjuksköterska, idrottsvetare, kostrådgivare, tränare och MI utbildare

MI – motiverande samtal

MI är ett individcentrerat sätt att samtala som skapar ett positivt samarbetsklimat, lockar fram förändringsvilja och motivation och stärker tilltron till den egna förmågan.

Oavsett vem du har framför dig, om det är ett barn, en tonåring eller en vuxen, man eller kvinna med gemensam eller skilda kulturer, är förhållningssättet detsamma. MI ger dig verktyg att nå fram med ditt budskap, hantera svåra samtal, undvika konfrontation och konflikt, missförstånd och motstånd. Du får verktyg för att förstå andra, ha effektivare samtal, skapa allians och engagemang och hjälpa människor till positiva förändringar.

I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för hälso- och sjukvårdens arbete med förebyggande av ohälsa, förespråkas MI som en evidensbaserad samtalsmetod.

Jag skräddarsyr utbildningar, handledning och föreläsningar efter det behov uppdragsgivaren har. Allt från kortare introduktionsföreläsningar till grundutbildningar och återkommande handledningstillfällen.

Hälsosam pedagogik

I min roll som livsstilssjuksköterska på en vårdcentral träffar jag personer som drabbats av ohälsa – ofta på grund av sina levnadsvanor. Det kan vara personer som är beroende av tobak, som rör sig för lite eller som har ohälsosamma matvanor. Gemensamt för dessa är att det är oerhört svårt att bryta sedan länge inarbetade vanor. Det är inte omöjligt, men det kräver ett stort eget engagemang över tid, ett målinriktat arbete och rätt verktyg. Alldeles för många misslyckas.

Tänk om vi istället kunde skicka med alla våra barn hälsosamma vanor i livet? Som att daglig fysisk aktivitet vore lika självklart som att borsta tänderna. Att vatten vore ett oreflekterat förstahandsval vid törst och att kroppen signalerade ett sug efter frukt och grönt. Vissa barn får de vanorna med sig hemifrån idag, men långt ifrån alla. Hur ska då en förälder kunna skicka med någonting i linje med detta om hen själv inte har den grunden?

Med medveten personal inom förskola och skola och en integrerad kunskap om hälsa och livsstil gör det möjligt. Fler barn kan få en hälsosam bas i livet och rimliga förutsättningar för att själva göra aktiva val som vuxna.

Genom forskning vet vi idag att benstommens styrka grundläggs under barn- och ungdomsåren. Att fysisk aktivitet förbättrar inlärningen, stimulerar bildandet av nya hjärnceller och ökar motståndskraften mot sjukdomar. Fysisk aktivitet är det enda sättet för en människa att själv kunna minska sina stresshormoner, det bidrar till en frisk hjärt- och kärlhälsa och mycket, mycket mer.

Vi vet t ex att fet fisk är bra för våra blodkärl och för barns inlärningsförmåga. Vi vet att rikligt med antioxidanter, som b la hittas i frukt och grönt, skyddar mot inflammation och ger bättre motståndskraft mot sjukdom. Rikligt med fibrer matar sunda tarmbakterier och skyddar mot tarmcancer. Listan kan göras mycket längre men slutsatsen är självklar: Hälsosamma levnadsvanor gynnar våra barn, nu och hela livet.

Välkomna till min utbildning som syftar till att inspirera till ”hälsosam pedagogik”.

Maria Högberg, utbildare och föreläsare i motiverande samtal och om kost och motion för barn

Maria Högberg

Sjuksköterska
Idrottsvetare
Kostrådgivare
Tränare
MI-utbildare

Ta gärna kontakt!

Sagt om tidigare utbildningar

Maria differentiates her classes to make sure everyone is working to the best of his or her ability. I would highly recommend her classes.

Hon kunde visa på ett pedagogiskt sätt den annorlunda och effektiva tekniken.

Enkelt och tydligt. Hög kvalité och framgångsrik pedagogik imponerade på mig. Jag uppskattade särskilt kombinationen av Marias lyhördhet och hennes engagerande peppande.

Vi vill framföra ett stort tack för en suveränt bra kurs. Vi hade Maria Högberg som kursledare i Göteborg den 19-20 juli i Göteborg och hon var helt fantastisk.